Hlavnı́m dopadem projektu bude výrazné snı́ženı́ ztrát v technologii výroby sladu, s čímž je úzce spjato zvýšenı́ materiálové a ekonomické efektivity a zvýšenı́ efektivity využívání primárních zdrojů (sladového ječmene).
Výsledkem projektu bude nová strategie ochrany ječmene během sladovánı́, která je mimo jiné šetrná k životnı́mu prostředı́, konkrétně se bude jednat o
Funkční vzorek: Mikroorgansimy zastavující růst a produkci mykotoxinů
Ověřená technologie: Aplikace biopreparátu při výrobě sladu
Užitný vzor: Mikroorgansimy způsobujícíc inhibici růstu plísní a produkce mykotoxinů nebo biotreansformaci mykotoxinů.
Zároveň bude v rámci projektu kladen důraz na diseminaci výsledků pro odbornou veřejnost prostřednictvím prezentací na konferencích a seminářích, uspořádání workshopů a publikacemi v odborných periodikách.
Projektové konsorcium tvoří hlavní příjemce projektu Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko - technologická, která je zodpovědná za výběr mikroorganismů. Partnerem projektu je pak Výzkumný ústav pivařský a sladařský, jehož úkolem je aplikace mikroorganismů v rámci sladovacího procesu a následná charakterizace. Firma EPS biotechnology pak bude řešit otázku identifikace a kultivace mikroorganismů v bioreaktoru.