Dostatek vitaminu D je velmi důležitý pro celou populaci obyvatel. U pacientů trpících chronickými chorobami, nebo u obézních pacientů, je navíc složité udržet dostatečnou hladinu vitaminu D v krvi. Stávající řešení suplementace vitaminu D, založené na chemické extrakci vitaminu D2 z kvasinek a nebo vitaminu D3 z ovčího lanolinu, nezohledňují veganský, udržitelný přístup s ohledem na životní prostředí.
V rámci navrhovaného projektu se spojí multidisciplinární týmy kolaborativním výzkumem k vývoji a ověření účinnosti přirozené, organické, veganské formy vitaminu D. Tato nová forma, vzniklá ozářením kvasinek UVB zářením a použitím takto obohacených kvasinek (nebo jejich částí), bude základem k přípravě doručovacího systému vitaminu D s vyšší biologickou dostupností, s postupným uvolňováním a se zvýšeným komforem užívání. Na základě vícestupňového testování in-vitro, in-vivo v rámci farmakokinetické studie a v klinické studii na zdravých jedincích se zvýšenou fyzickou zátěží budou vybrány nejvhodnější preparáty pro lidskou výživu. Výstupy projektu budou představovat tři funkční vzorky jako soubor vhodných mikroorganismů a soubor kvasinkových částí s různými technologickými vlastnostmi, dvě ověřené technologie s popsaným způsobem výroby v poloprovozním měřítku a recenzované odborné publikace s popsaným způsobem dávkování dvou vzniklých preparátů.
Projektové konsorcium tvoří hlavní příjemce - firma EPS biotechnology, která je zodpovědná za přípravu kvasinek s obsahem vitaminu D2 a také za vývoj inovativní formy doručování vitaminu D. Partnerem projektu je Ostravská Univerzita, především Centrum nutričního výzkumu a obezitologie, jehož úkolem bude ověření účinnosti nové formy vitaminu D v preklinické a klinické studii. V rámci projektu je kladen důraz na diseminaci výsledků pro odbornou veřejnost prostřednictvím prezentací na konferencích a seminářích, uspořádání workshopů a publikacemi v odborných periodicích.