Cílem projektu je prostřednictvím spolupráce EPS biotechnology a Ústavu biotechnologie VŠCHT vyvinout enologický preparát na bázi nesaccharomycetní kvasinky Metschnikowia pulcherrima, který zamezí rozvoji nežádoucí kvasinky Brettanomyces bruxellensis ve sklepním hospodářství.
Vyvíjený preparát reaguje na potřeby trhu a nabízí biologickou alternativu ke stávajícím ochranným prostředkům na chemickém principu. Projekt je rozdělený na dvě myšlenkové linie, přičemž inovativnost prvního řešení spočívá v přímé aplikaci a osídlení vnitřních povrchů dřevěných sudů kvasinkou Metschnikowia pulcherrima, která slouží jako prevence vůči rozvoji kontaminantu v průběhu fermentace a sudovém zrání vína. Druhá myšlenková linie cílí na technologii ošetření již infikovaných sudů.
Výsledkem projektu bude dosažení funkčního vzorku v podobě vyvinutého preparátu a dvou ověřených technologií, které budou popisovat postup výroby preparátu a jeho aplikaci. Dosažené výsledky cílí na produkční sektor malých, středních a velkých vinařství.