Preparáty vinařských konsorcií představují náhradu běžně užívaných komerčních jednodruhových preparátů kvasinek. Fermentace za využití konsorcia představuje alternativu spontánního kvašení, kdy je mošt ponechán bez ošetření a na kvasném procesu se podílí jak saccharomycetní, nesaccharomycetní kvasinky, tak mléčné bakterie přítomné v moštu. Takto připravovaná vína bývají senzoricky velmi specifická, nicméně spontánní fermentace je ovlivněna faktory odvíjejících se od podmínek při sběru hroznů a nakládání s nimi. Použití vyvinutého konsorciálního preparátu pro výrobu vína umožní dosažení senzoricky atraktivního produktu se standardním technologickým postupem.
Výsledkem projektu budou preparáty mikrobiálních konsorcií ve formě lyofilizované biomasy, která může být jednoduše zavedena do dané technologie. V rámci biotechnologie v životním prostředí bude pozornost zaměřena na co nejvyšší stupeň utilizace kontaminantu, rychlost jeho degradace a odolnost konsorcia vůči negativním vlivům prostředí. Vyvinutá vinařská konsorcia budou představovat alternativu pro spontánní produkci vína, kde bude pozornost zaměřena především na možnost získání senzoricky zajímavého produktu s odrůdovým charakterem a standardizaci technologického procesu.