Vědecko - výzkumný projekt je založen na skutečnosti narůstajícího zájmu
vinařů a konzumní společnosti o původ, originalitu a autenticitu produktu.
Doposud neexistuje v České republice moderní zmapování vinařských regionů
podle kritérií terroir (aspekty vlastnosti půdy, lokálního klimatu, agrotechniky,
odrůdy révy vinné, mikrobiálních činitelů). Cílem projektu je tak zdokumentovat a
ověřit tradiční vinařské technologie, které se váží na regionální a lokální zvyky
jednotlivých vinařských komunit, a tím přispět k prohloubení znalostí o terroir
vinařské oblasti Morava.
Výzkum se skládá z několika okruhů řešených problematik, jak z hlediska
historického (mapování starých viničních tratí a výskyt typických odrůd, tradice a
horenského práva), tak i z hlediska technologického (spontánní fermentace
autochtonními kvasinkami a příslušného mikrobiálního společenství). Řešiteli
projektu jsou Mendelova univerzita v Brně, Masarykova Univerzita, Výzkumný
ústav pivovarský a sladařský, a.s. Společnost EPS biotechnology, s.r.o. působí
jako subdodavatel kvalifikovaného biotechnologického servisu. Spolupráce těchto
výzkumných týmů zajišťuje vysokou odbornost při řešení daných problematik.
Tento vědecko-výzkumný projekt je financován programem na podporu
aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity NAKI II pod záštitou
Ministerstva kultury.