Na základě výsledků těchto komplexních analýz bude proveden odběr konsorcia vinařských mikroorganismů, které bude jednak konzervováno a dále propagováno.
V následujícím kroku bude toto společenství mikroorganismů využito pro inokulaci odkaleného moštu s navazující řízenou vinifikací. Výsledkem bude porovnání vín získaných spontánní fermentací a řízenou fermentací využívající konsorcia vinařských mikroorganismů. Dále budou porovnávána konsorcia z jednotlivých roků a to jak z hlediska biodiverzity, tak i na základě senzorické analýzy vyrobených vín.
Primární úlohou společnosti EPS biotechnology je aplikace zkušeností řešitelského týmu s mikrobiálními konsorcii z hlediska jejich kultivace a konzervace.
V rámci druhého roku řešení projektu, bylo prostřednictvím spolupráce jednotlivých partnerů získáno Konsorcium vinařských mikroorganismů 2018 (KVM2018). Toto konsorcium bylo dále využito pro inokulaci odkaleného moštu. Výsledkem roku 2018 jsou tři šarže tichých vín (spontánní, KVM2017 a KVM2018), které byly podrobeny senzorickému a analytickému porovnání. Níže jsou uvedeny výsledky senzorické analýzy sledující strukturu, mohutnost a aromatický profil vín.