Enologická větev
V rámci vinařské sekce projektu byl izolací z přírodní matrice získán soubor saccharomycetních a non-saccharomycetních autochtonních vinařských kvasinek. Tyto izoláty kvasinek byly vystaveny selekčním tlakům (přítomnost ethanolu, oxidu siřičitého, nízká teplota), které stimulovaly jejich důležité enologické vlastnosti. Kvasinky byly za stálého působení a zvyšování těchto selekčních tlaků udržovány v růstové fázi mnohonásobným přeočkováváním do nového média. Dlouhodobé působení selekčních tlaků, které vedly k adaptaci kvasinek na působení vyšších koncentrací oxidu siřičitého a nízké teplotě (viz Grafy 1 a 2).
Kvasinkové izoláty, které vykazovaly celkové nejvyšší adaptační schopnost, byly adherovány na plošné a lineární nanovlákenné nosiče pro přípravu zákvasů vinného moštu (viz Obrázek 1).