Projekt Komplexní vývoj biologického činitele pro pivovarství (akronym MikroPivo) je nástrojem, který má za cíl dát pivovaru ROTOR (provozovatel EPS biotechnology, s.r.o.) unikátní marketingovou výhodu, kterou je využívání pivovarských kvasinek, které byly vyvinuty přímo ve společnosti EPS biotechnology, s.r.o. Implementace těchto výsledků umožní zvýšení jednotkové ceny finálního produktu. Sekundární cíl je tvořen kultivací a prodejem dalších vyvinutých pivovarských kvasinek se zaměřením na minipivovary a na tzv. homebrewing komunitu.
Věcná náplň projektu je rozdělena do tří linií a komplexně řeší problematiku vývoje nových pivovarských kvasinek. Konkrétně se jedná o selekci pivovarských kvasinek pro výrobu svrchně kvašených piv; vývoj hybridních kvasinek prostřednictvím konvenčních molekulárně-biologických metod pro výrobu spodně kvašených piv; selekce kvasinkových mikroorganismů pro výrobu nealkoholického a nízkoalkoholického piva. V rámci řešení projektu je plánováno využití bohatých zkušeností společnosti EPS biotechnology, s.r.o. z oblasti vinařských kvasinek v doplnění know-how a špičkové úrovně analytických rozborů na pracovišti technologické infrastruktury TECHNOPARK Kralupy provozované Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze.
Informace o realizaci první etapy
Aktivita I – Kvasinky pro výrobu svrchně kvašených piv
V první etapě se tato aktivita věnovala výběru saccharomycetních kvasinek pro výrobu svrchně kvašených piv a to konkrétně pro pšeničná piva typu Weizen bier a APA a IPA. Byl proveden screening v rámci kvasinkové sbírky EPS biotechnology. Cílem screeningu bylo vybrat kvasinky s vyšší produkcí esterů, vybraných vyšších alkoholů (např. isoamylalkohol – banánové aroma u pšeničných piv). Takto vybraný soubor byl podroben fermentační zkoušce na světlé mladině, aby byly ověřeny data získaná z fermentací na syntetickém médiu. Následně byla provedena experimentální šarže, u které byla realizována jak senzorická tak chemická analýza.
Aktivita II – Vývoj hybridních kvasinek pro výrobu spodně kvašených piv
Během roku 2021 se podařilo vytvořit funkční metodiku pro získávání nových kmenů kvasinek pomocí hybridizace (jedna z metod konvenčního „křížení“). První získané hybridní kvasinky byly, spolu s běžně používanými kmeny, podrobeny laboratorním testům a byly připraveny experimentální šarže, u kterých byla provedena senzorická a chemická analýza.